Suomen äänitearkisto ry

Suomalaisten äänitteiden tietokanta on uudistunut ja avautunut Musiikkiarkiston sivulla!

Suomen Äänitearkisto ry:n ylläpitämä suomalaisten äänitteiden historiallinen tietokanta 1901–1999 on avattu kokonaan uusittuna. Tietokannan nimi on nyt FENNO. Se on nimetty erään ensimmäisen suomalaisen levymerkin mukaan. Helsinkiläinen musiikkikauppias Lennart Tarkela tuotti 1930 sarjan suomalaisia äänitteitä omalla Fenno-levymerkillään.

Uusi tietokannan osoite on https://fenno.musiikkiarkisto.fi/

Runsaasti käytetty Äänitearkiston tietokanta, joka kattaa kaikki suomalaiset äänitteet 1901–1999, on hakutoimintoineen ja diskografiatietoineen siirretty Musiikkiarkiston palvelimelle. Tietokannasta voidaan hakea esittäjien, sanoittajien, säveltäjien ja sovittajien lisäksi salanimiä ja vaikkapa tiettynä vuonna tehtyjä äänitteitä.

Vuodesta 1965 toimineen Suomen Äänitearkisto ry:n tavoitteena on suomalaisiin äänitteisiin kohdistuvan harrastuksen ja tutkimuksen edistäminen. Tätä tarkoitusta varten se ylläpitää äänitteiden arkistoa sekä julkaisee ja tuottaa diskografista tutkimusta. Äänitearkiston kokoelma kattaa yli 30 000 koti- ja ulkomaista äänitettä ja se on suomalaisten äänitteiden osalta kattavimpia kansallisia äänitekokoelmia koko maailmassa.

Kaikki ennen vuotta 1981 ilmestyneiden äänitteiden luettelot eli ns. historialliset diskografiamme on tuotettu Suomen Äänitearkiston tutkimustyön tuloksena. Viimeisin painettu diskografia, Rainer Strömmerin toimittama Suomalaisten 78 kierroksen äänilevyjen luettelo 1901–1961 ilmestyi vuonna 2012.

Vuonna 2018 Suomen Äänitearkiston kokoelma ja diskografinen tutkimustyö siirtyi osaksi Musiikkiarkistoa. Vuonna 1990 perustettu Musiikkiarkisto (musiikkiarkisto.fi) on voittoa tavoittelematon yhdistysmuotoinen keskusarkisto. Musiikkiarkisto kerää, tallentaa ja tarjoaa käyttöön suomalaiseen musiikkiin liittyvää tietoa ja aineistoa kansanmusiikkia ja taidemusiikkia lukuun ottamatta. Musiikkiarkiston kokoelmat (yli 1 100 hyllymetriä) kattavat merkittävän osan suomalaista kulttuuriperintöä ja ne sisältävät runsaasti ainutkertaista aineistoa.

FENNO.MUSIIKKIARKISTO.FI
Fenno — Suomen Äänitearkisto ry:n levytietokanta 1901–1999 | Musiikkiarkisto